Codes
Festival Wonderfeel onderschrijft de codes Diversiteit & Inclusie, Fair Practice en Cultural Governance. Lees hieronder meer over hoe wij de codes toepassen in de praktijk.
Code Diversiteit & Inclusie
Diversiteit en inclusie zijn fundamentele waarden die het festival Wonderfeel en onze organisatie kenmerken. We streven ernaar om een ontmoetingsplek te creëren waar alle stemmen gehoord worden en waar iedereen zich welkom voelt. We diversiteit in al haar vormen, van het repertoire en de artiesten op het podium tot de mensen achter de schermen die het festival mogelijk maken.
Als een van de 15 ‘koplopers’ bij het initiatief Toegankelijke Festivals van Green Events i.s.m. Handicap NL streven we naar betere toegankelijkheid voor mensen met een handicap. Onze aanpassingen op het festivalterrein en de toegankelijkheid van onze website dragen bij aan een inclusievere festivalsector.
Naast ons festival organiseren we het hele jaar door activiteiten in de regio om groepen te bereiken die niet direct door het festival worden bereikt. Zo verzorgen we optredens in zorglocaties, organiseren we festivals voor basisscholen en laten we Hilversummers kennismaken met klassieke muziek op historische locaties.
Code Fair Practice
Wonderfeel streeft ernaar een opdracht- en werkgever te zijn die voldoet aan de gedragscode voor ondernemen en werken in de cultuursector, gebaseerd op kernwaarden als solidariteit, diversiteit, duurzaamheid, vertrouwen en transparantie. Onze organisatie bevordert een solidaire werkomgeving waarin alle medewerkers eerlijk worden beloond voor hun bijdragen, en waarin ieders inzet en vaardigheden worden gewaardeerd en gestimuleerd.
Fair pay – Honoreringsbeleid
De bestuurders van Wonderfeel worden gehonoreerd onder het ministersalaris volgens de Wet Normering Topinkomens. De Raad van Toezicht werkt onbezoldigd.
Voor zzp’ers hanteert Wonderfeel het in 2023 ontwikkelde loonhuis, gebaseerd op de CAO Nederlandse Poppodia en Festivals. De CAO adviseert voor ZZP’ers een opslagpercentage van 50% om de opdrachtnemer tegemoet te komen in voorzieningen gericht op ziekte, ongevallen en pensioen. Wonderfeel voegt daar minimaal 10% extra opslag aan toe, ter compensatie van de onregelmatige aard van het festivalwerk.
In januari 2024 is door de WNPF en de Kunstenbond een nieuw akkoord gepubliceerd waarin een opslagpercentage van 67% wordt geadviseerd voor ZZP’ers. Dit advies neemt Wonderfeel over bij het maken van nieuwe afspraken.
De vergoedingen voor musici en componisten zijn minimaal in lijn met de Sena-norm van € 320 per uitvoering, of op basis van het Nieuw Geneco Honorariumtabel voor opdrachtcomposities.
Alle prijsafspraken worden voorafgaand aan de werkzaamheden overeengekomen. Bovendien worden onkosten zoals reiskosten, overnachtingen en catering vergoed boven op de afgesproken honoraria.
Code Cultural Governance
Als ANBI-instelling is Wonderfeel transparant over de bedrijfsvoering, jaarcijfers, projectbudgetten, beloningen en beleidsplannen, die op de website worden gepubliceerd (zie: www.wonderfeel.nl/anbi). De door Wonderfeel opgestelde gedragscode wordt elk jaar gedeeld met alle medewerkers, artiesten en de ruim 200 vrijwilligers. Er is een intern vertrouwenspersoon en voor medewerkers die behoefte hebben aan een extern vertrouwenspersoon wordt verwezen naar Meldpunt Mores.
Raad van toezicht
Sinds 2019 volgt Wonderfeel het Raad van Toezicht-model. Bestuurders en Raad van Toezicht-leden zijn onafhankelijk en hebben geen relevante nevenfuncties. Het bestuur rapporteert aan een raad van toezicht bestaande uit vier onbezoldigde leden en een trainee via Blikverruimers. Ze komen vier keer per jaar samen en houden toezicht op mogelijke belangenverstrengeling, zowel intern als extern. De zittingstermijnen en het rooster van aftreden zijn vastgelegd in de statuten, beschikbaar op de website. Nevenfuncties worden transparant vermeld op de website.
Codes
De invulling van de Code Fair Practice (en Fair Pay) en Code Diversiteit en Inclusie is altijd ‘work in progress’, en wordt jaarlijks geëvalueerd. In op de website gepubliceerde jaarverslagen zijn de uitgebreide ontwikkelingen en ambities m.b.t. de codes terug te lezen.
Doorstroom
Wonderfeel biedt diverse stagekansen binnen onze organisatie, waar stagiairs de mogelijkheid hebben om door te groeien, zowel binnen Wonderfeel als bij andere culturele instellingen. Sinds 2023 werken we samen met Blikverruimers om jaarlijks een trainee in onze raad van toezicht te verwelkomen, en ontvangen we internationale trainees van The Festival Academy voor specifieke taken tijdens het festival.
Daarnaast willen we vanaf dit jaar samenwerken met JINC Utrecht en het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort om scholieren en jongvolwassenen aan te trekken voor werkervaringsplekken of stageplekken, voortbouwend op eerdere samenwerkingen met WerkgeversServicepunt Gooi- en Vechtstreek om reïntegratiemogelijkheden te bieden aan jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Duurzaamheid
Met elke festivaleditie zetten we stappen op het gebied van duurzaamheid, wat resulteerde in een nominatie voor de Greener Catering Award en toetreding tot de Green Deal Circular Festivals in 2022. Dankzij donaties van onze bezoekers hebben we inmiddels al meer dan een hectare bomen geplant in samenwerking met de European Festivals Forest in IJsland.
Lees meer over hoe Wonderfeel zich inzet voor een zo duurzaam mogelijk festival op deze pagina.