Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid

Festivals en (klassieke) muziek dragen bij aan het welzijn van mensen. Tegelijkertijd zitten er verschillende vervuilende elementen aan een festivals. Denk maar aan de enorme hoeveelheid afval die geproduceerd wordt, de vele hamburgers die er besteld worden of alle mensen die zich op korte tijd met de auto naar eenzelfde plek begeven.

Zeker met de wonderschone natuur van Schaep en Burgh als inspiratiebron, is voor Wonderfeel verduurzaming vanaf de start een uitgangspunt geweest. Uiteraard weten we dat géén festival organiseren de meest milieuvriendelijke oplossing is. Maar als je het dan toch doet, dan graag zo duurzaam mogelijk. Met ons team nemen we daarom diverse maatregelen – op ecologisch en bedrijfsmatig vlak – en delen we hier graag kennis over.

De bezem er doorheen met A Greener Festival

Met elke editie worden we weer een beetje handiger in het verduurzamen van ons festival. Zo weten we inmiddels precies welk servies het best biologisch afbreekbaar is en wordt ons energieplan met generatoren op biodiesel steeds handiger. Dat zijn mooie stappen, maar we weten ook dat er nog een veel winst te behalen valt.

Om te zorgen dat de vaart erin blijft, laten we onze zinnige ambities onafhankelijk controleren door de Britse organisatie A Greener Festival. Samen brengen wij in kaart waar we staan, en wat we kunnen verbeteren. Stappen die we de afgelopen edities al hebben gezet zijn onder meer:

  • De foodtrucks serveren geen vlees meer
  • Onze eigen crewcatering serveert alleen vegetarisch eten
  • We stimuleren bezoekers en musici om met openbaar vervoer te komen. Om dit gemakkelijker te maken zetten wij zelf pendelbussen in
  • We maken gebruik van lokale ingrediënten van moestuin Jagtzicht voor de crewcatering
  • We zijn kritischer over het wel/niet laten overvliegen van artiesten uit het buitenland
  • We maken gebruik van HVO voor bouwvoertuigen
  • We maken geen gebruik van single use plastic, maar o.a. van herbruikbare hardcups
  • Al het afval op het festivalterrein is composteerbaar

Dit jaar zijn wij ook een mooie samenwerking aangegaan met Van Poelgeest BMW die tijdens het festival 100% electrische BMW’s beschikbaar stelt om onze musici te vervoeren én een gedeelte van de energie door een mobiele batterij te leveren gemaakt van 19 BMW i3 accu’s.

Alle stappen die we hebben ondernomen op vlak van duurzaamheid staan ook samengevat op onze duurzaamheidsposter.

We planten een festival bos op IJsland

Niet alleen het indammen van onze CO2-uitstoot is belangrijk. Ook het compenseren hiervan zien wij als onze verantwoordelijkheid. Daarom zijn wij sinds 2022 één van de Europese festivals die zijn krachten bundelen voor het aanplanten van een nieuw bos op IJsland: het European Festival Forest.

Met een donatie van €2,- krijgen bezoekers van Wonderfeel de mogelijkheid om vrijwillig een boom te doneren – van donzige berkenbomen tot Siberische Lariks. Op dit moment hebben al bijna 1000 Wonderfeel bezoekers ervoor gekozen om te doneren, en staan er nu dus bijna 1000 bomen in het festivalbos gepland.

Met iedere stap die we zetten, worden we ons meer bewust van de kansen die er nog liggen om onze voetafdruk te verkleinen. We weten dat er nog een wereld te winnen is. Hopelijk zorgt de festivallocatie ervoor dat de bewustwording van de waarde van de natuur een extra zetje krijgt!