Ga naar hoofdinhoud

Festivals for Compassion, een jaar verder…

Inmiddels al een jaar. Twaalf afschuwelijke maanden sinds 24 februari 2022. Dat is hoe lang de invasie van het Russische leger in Oekraïne al duurt, en hoe lang de mensen leven met angst en constante onzekerheid over wat er zal gebeuren.

Enkele dagen na het begin van de oorlog schreef de Oekraïens-Nederlandse componist Maxim Shalygin ‘Drop after drop’ voor Festivals for Compassion. Het doel was om een muziekstuk te delen met festivals in heel Europa als een daad van solidariteit en medeleven met onze Oekraïense collega’s, kunstenaars en allen die eronder lijden.

Sinds de première van ‘Drop after drop’ op 17 maart 2022 live is uitgezonden, is het 34 keer uitgevoerd. Het reisde van festivals naar concertzaal door heel Europa (en zelfs daarbuiten!), en werd uitgevoerd in Oekraïne, Letland, Griekenland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, België, Nederland, Canada, Zuid-Korea en Armenië. Een paar van deze optredens kun je beluisteren op de website www.festivalsforcompassion.com.

Vorig jaar vertelde Maxim aan de Nederlandse krant NRC:

“Enerzijds verwijst de titel “Drop after drop” natuurlijk naar het bloedvergieten, maar een druppel kan de wereld ook ten goede veranderen. Als iedereen een kleine bijdrage levert – hoe onbeduidend die ook lijkt – kan de som grote veranderingen teweegbrengen.”

Doe mee! 

Wees welkom, ook nu na een jaar, om als festival mee te doen aan Festivals for Compassion en om de muziek van Maxim te gebruiken om ons in solidariteit en compassie met elkaar te verbinden door ‘Drop after Drop’ te delen met je publiek, live en online. Je kunt je hier inschrijven. Stuur ons de datum van je optreden, en als je ook een video-opname maakt, kun je ons de link sturen zodat we die aan de website van Festivals for Compassion kunnen toevoegen (stuur een email naar: kayleigh@wonderfeel.com).

Geen festival, maar een kwartet, kwintet, octet of strijkorkest? Alsjeblieft, doe mee! Voel je vrij om de muziek van Maxim ook uit te voeren en te delen. Wij delen jouw uitvoering graag op het platform.

Gratis partituren

Maxim heeft ‘Drop after Drop’ gearrangeerd voor verschillende bezettingen – strijkkwartet, strijkorkest, cellokwartet en -kwintet, cello-octet, klarinet en saxofoonkwartet – die je hier gratis kunt downloaden (met veel dank aan Donemus Publishing!).

Fijn om ons zo met elkaar te kunnen verbinden via ‘Drop after Drop’, ook namens Maxim Shalygin, die er graag aan toevoegt:

“One year of this terrible war has passed. And now, even better than before, we can see how important it is to gather all our sources against evil… Also I can see how important this music has become for people in different parts of the world. And how musicians can express their feelings and empathy through it. I am very grateful to all people who support Ukraine in this fearful time.”