iNFoRMaTie
Geografisch
De Westelijke Balkan ligt tussen de Adriatische Zee in het westen, de Egeïsche Zee in het zuiden en de Zwarte Zee in het oosten. In het noorden gelden de rivieren de Sava en de Donau vaak als grens. Tot deze regio behoren Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië, Kosovo, Noord-Macedonië, Albanië, Griekenland en Bulgarije.
Cultureel
De culturen op de Balkan zijn gevormd door de historische invloeden van de Slavische, Illyrische en Helleense oorspronkelijke bevolkingen, en door de Byzantijnse, Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse rijken. Daarnaast hebben hun Roma- en Joodse gemeenschappen een belangrijke rol gespeeld. Religieuze diversiteit hoort bij het dagelijks leven – in steden als Sarajevo vind je op loopafstand van elkaar een orthodoxe kerk, een katholieke kerk, een moskee en een synagoge. De regio omvat traditioneel de landen van het voormalige Joegoslavië, maar wordt vaak ook breder opgevat, inclusief Albanië, Roemenië, Bulgarije, delen van Turkije, Griekenland en Hongarije.
Europese Unie
Wanneer de Europese Unie spreekt over de Westelijke Balkan, valt Slovenië daar meestal buiten. Dit doordat Slovenië historisch gezien meer verbonden is met Centraal-Europa is beïnvloed – en dan vooral ooit Oostenrijk-Hongarije – en minder met het Ottomaanse Rijk. Bovendien is Slovenië al twintig jaar EU-lid. Toch blijft het land sterk cultureel, taalkundig en politiek verbonden met de bredere Balkanregio. Kroatië en Slovenië zijn de enige West-Balkanlidstaten van de EU. Albanië, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Bosnië en Herzegovina zijn kandidaat-lidstaten.