Ga naar hoofdinhoud

Bezige bijtjes op Schaep en Burgh

Het pad waarover straks weer een paar duizend mensen naar ‘Het Veld’ lopen, lijkt nu nog verlaten. Maar schijn bedriegt; langs de bosrand bij de vijver is het al een drukte van belang. Je moet alleen wel even door de knieën om het goed te kunnen zien.

Honderden zandbijen
In april worden de zandbijen op buitenplaats Schaep en Burgh namelijk actief. Vlak boven de grond zoemen ze met zijn honderden in het rond: grijze zandbijen, zwart-rosse zandbijen en roodbuikjes. In het gras eronder een landschap van minivulkaantjes, hun nesten. Die bouwen ze in de bodem, soms wel een halve meter diep. In elke nestkamer legt het vrouwtje een klompje stuifmeel met daarop een eitje. Dat blijft ze doen tot ze erbij neervalt.

Solitaire bijen
Zandbijen vormen met maar liefst 75 soorten de grootste groep wilde bijen. In Nederland hebben we in totaal zo’n 360 soorten bijen, waarvan de ‘tamme’ honingbij en harige hommel de bekendste zijn. Deze leven in groepen, maar de meeste zandbijen zijn solitair. Ze zoeken elkaar alleen op om voor nageslacht te zorgen. En dan is het een dolle boel.

Koekoeksbijen
Wie ook op het zandbijenfestijn afkomen, zijn parasitaire wespbijen en bloedbijen. Deze ‘koekoeksbijen’ glippen het nest van de zandbij in en leggen stiekem hun eigen eitje in het nest. De larve van de wespbij doodt de aanwezige larve en eet vervolgens zelf al het stuifmeel op.

Nuttige beestjes
De meeste soorten zandbijen zien er totaal verschillend uit; van grote wollige exemplaren tot kale minivarianten. Maar één ding hebben ze gemeen: graven kunnen ze als de beste, vandaar die naam. Ook verzamelen veel zandbijen alleen stuifmeel van specifieke bloemen. Zo spelen ze een belangrijke rol bij de bestuiving. Bovendien zijn zandbijen hele vriendelijke beestjes. Als je ze met rust laat, doen ze niets en kun je vanaf een afstandje meegenieten van dit romantische schouwspel.